Moció presentada pel Bloc-Compromís de Callosa d’en Sarrià i aprovada pel Plenari Municipal del passat dijous 31 d’octubre.

Vicent Llobell i Bertomeu, com a portaveu del Grup Municipal del Bloc-Compromís de Callosa d’en Sarrià presenta la següent moció al Plenari municipal per tal que l’Ajuntament de Callosa d’en Sarrià demane al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques una revisió dels valors cadastrals dels béns immobles dels habitants de Callosa per tal que s’adeqüen al valor real i actual .

Tots el que paguem impostos a Callosa sabem que són desproporcionats al nivell mitjà de riquesa de la gent del poble i, també, a la qualitat de servicis i prestacions que rebem a canvi. Les taxes i impostos que paguem en concepte del fem, els guals, els vehicles, el clavegueram … suposen quanties molt costoses per una gran part de les famílies callosines que, a l’igual que en altres parts de l’Estat espanyol, estan patint els efectes de la crisi i la desocupació.

D’entre estos impostos, el més desproporcionat és el de Béns Immobles, el famós IBI. Actualment este impost grava de forma asfixiant els propietaris de Callosa perquè partix d’uns valors cadastrals unflats i molt lluny de la realitat del mercat ( a preus de bambolla urbanística). Eixos valors cadastrals del nostre poble (Ponència de Valors Cadastrals) van ser aprovats pel Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques a l’octubre de 2007, dins d’una conjuntura econòmica de sobrevaloració urbanística. Estos valors condicionaran no només l’IBI sinó també altres impostos que afecten la transmissió (venda, donacions, successions) de béns immobles; i tot això resulta insostenible per a una economia local en descens.

Per altra banda, en cap moment no veiem cap moviment per tal de fer que el Ministeri comence una revisió d’actualització. La llei diu que es pot sol·licitar la revisió quan hagen passat 5 anys de l’aprovació i que serà efectiva als 10. Encara queda per al 2017, però si no es comença correm el perill de no arribar. A més, la llei pot canviar (hauria de fer-ho) i permetre una revisió molt abans.

Ara, des del Ministeri han oferit un coeficient d’actualització de l’IBI, però només per al 2014. Això no és suficient perquè el problema el continuem tenint en l’origen: el desmesurat valor de les propietats immobles.

És per tot això que el Bloc-Compromís de Callosa d’en Sarrià SOL·LICITA

· Que l’equip de govern inicie el procés de sol·licitar al Ministeri la revisió cadastral i la confecció d’una nova Ponència de Valors Cadastrals que reflexe la realitat del nostre poble, és a dir una adequació del valor dels nostres béns immobles als moments actuals. I que això es faça com més prompte millor.

Vicent Llobell i Bertomeu

Grup municipal del Bloc Nacionalista Valencià-Coalició Compromís. Ajuntament de Callosa d’en Sarrià.

Callosa d’en Sarrià, 31 d’octubre de 2013