Al darrer plenari celebrat el dia 2, com sempre de bon matí, es van tractar temes importants com ara la modificació del gravamen de l’IBI i l’aprovació dels pressupostos per al 2014.

Des de Compromís, i com ja vam dir al Ple, confessem que ens quedem sense arguments davant de la proposta de pressupostos feta per l’equip de govern (finalment aprovada). Els comptes per al 2014 són un perfecte símil de la gestió, o mala gestió, del PP i una mera còpia i continuació del que ja venen fent durant tota la legislatura, és per això que ens quedem sense arguments, més que els ja emprats, crítiques i propostes que hem anat fent i que sempre han tingut el mateix veredicte per part del PP: cas omís.

Per a entendre els pressupostos cal examinar abans que res la part de despeses que sumen un total de quasi 6,6 milions d’euros, vora 140.000 euros més que al 2013. Entre les despeses no varia pràcticament res: partides elevadíssimes per a publicitat, protocol i dietes. Mantenen les privatitzacions de serveis com ara l’elaboració de nòmines, la recaptació de tasses i impostos etc. Així com també lloguers de parcel·les i locals o els contractes externs com els de l’Arquitecte tècnic (vinculat amb el PP) o l’assessorament jurídic.

La suma de totes aquestes despeses més els interessos i les amortitzacions dels set préstecs de titularitat municipal deixen una quantitat simplement ridícula per als serveis que oferix l’Ajuntament.

Ara podem entendre ben bé perquè ens pugen els impostos i què ha ocorregut amb l’IBI. L’impost sobre bens immobles es calcula a partir de la valoració cadastral contemplada en la ponència de valors (PV). Aquesta, per al nostre municipi, data del 2008. Com tots sabem els preus dels immobles en l’actualitat son molt mes baixos que en aquell any, es per això, que el ministeri en el mes de febrer va calcular un percentatge de modificació sobre els valors cadastrals de la ponència, basat en l’antiguitat de la PV, per tal de reduir i adequar l’impost a la realitat. El ministeri va recomanar una reducció del 27% i l’Ajuntament va acceptar, per a postres, el govern municipal va aprovar una proposta de Compromís amb la finalitat de demanar una PV nova i així fixar aquesta reducció per a la resta dels exercicis.

On la majoria de nosaltres veuria una bona notícia, per al PP va ser una font de preocupacions. No podien permetre que les arques municipals deixaren d’ingressar quasi mig milió d’euros. Durant els primers mesos van gaudir de la situació i van aprofitar per publicitar la notícia i fer-se unes quantes fotos i alguna que altra entrevista per al d’Ací Callosa. Ara, amb l’aprovació dels pressupostos per al 2014 (any on entra en vigor la reducció de l’IBI) és quan arriben els problemes i, igual que aquella desesperada Cospedal, que va haver d’ inventar paraules, i suar molt, per poder explicar el xicotet embolic amb el tresorer del PP, Luis barcenas, veiem al Sr Llorca explicant, o almenys intentant-ho, que van a modificar la ordenança fiscal de l’IBI per tal d’incrementar el tipus del gravamen, del 0’66 al 0’75, i així dels quasi 500.000€ que es rebaixarien de la pressió fiscal als ciutadans es quedaran en uns 90.000€.

Són capaços de demanar esforços als ciutadans en forma d’imposts, no sols l’IBI, recordem que fa uns mesos van pujar la taxa del fem, l’any passat la de l’aigua potable i el clavegueram (dels 338€ que vam pagar l’any passat en impostos per veí als 360€ que pagarem enguany). Però, mentre, els regidors del PP mantenen quatre dedicacions exclusives i dos assessors.

Les propostes i crítiques de Compromís sempre han anat en aquesta direcció: per una banda els costos polítics (regidors i assessors) i d’altra la racionalització de l’administració municipal que es resumeix en desprivatitzar serveis i reduir partides sobreres (publicitat, contractes externs etc). Si totes aquestes despeses foren eliminades l’Ajuntament podria baixar els impostos i bonificar a les famílies econòmicament mes vulnerables, oferir ajudes i augmentar els serveis directes, així com destinar partides per atendre prestacions i inversions que foren decidides a través de la participació ciutadana.

Notícies relacionades:

Preguntes de difícil contestació sobre els PRESSUPOSTOS MUNICIPALS DEL 2013 (1a Part)

-Pressupostos Municipals- Vosté sabia que? (2a entrega)

-Pressupostos Municipals 2013- Vosté sabia que? 3a entrega

Compromís proposa millores per a les beques municipals destinades a estudiants

20140113-093119.jpg