Compromís de Callosa d’en Sarrià proposa que l’Ajuntament agilitze els tràmits per considerar rústics els terrenys urbanitzables sense desenvolupar.

En el passat plenari del 31 de juliol, Compromís de Callosa d’en Sarrià va presentar una moció per tal que els callosins propietaris de terreny urbanitzable no desenvolupat puguen tributar com a rústic.

Tal com vam explicar a l’anterior entrada de la nostra web, es tractava de posar en pràctica la Sentència 2159/2014 de la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Suprem. El Suprem ha considerat que els terrenys requalificats, però que no hagen sigut urbanitzats ni tinguen programa aprovat, podran pagar l’IBI com si foren rústics, uns terrenys que no deixaran de ser urbanitzables, però que estaran valorats com a rústics mentre no es produïsca el desenvolupament urbanístic.

La pregunta és: què fem ara?. Haurem de seguir pagant l’IBI en la seua modalitat urbana pels bancals de cultiu?

Independentment dels recursos que puguen fer els propietaris afectats, l’Ajuntament pot agilitzar el procés i, a més, sol·licitar al Cadastre la modificació automàtica. Poden llegir la moció clicant ací, però, en resum, el que hem dit al plenari que hauria de fer l’Ajuntament són cinc coses:

a) Un informe jurídic de com s’aplicaria la sentència respecte als veïns de Callosa.

b) Un informe de l’arquitecte municipal sobre quines serien les zones afectades.

c) Un informe de l’interventor sobre quines serien les noves tributacions per veí i com afectaria això a les arques municipals.

d) Comunicar la nova situació tributària als afectats i com poden sol·licitar el canvi.

e) Remetre a la direcció Territorial del Cadastre un escrit per tal que aplique les modificacions pertinents que procedisquen.

Hem de remarcar que allò que se sol·licita és un canvi del valor cadastral, que es valore com a rústic i no com a urbà, no un canvi de qualificació: el terreny continuaria sent urbanitzable però tributaria com a rústic fins que es desenvolupe.

El PP ha votat en contra d’aquesta moció. El senyor Ginés Llorca, regidor d’Hisenda ha intentat marejar la perdiu i enganyar el personal amb una argumentació insostenible. Segons el sr. Llorca, tot allò que demanem no cal ja que diu estar treballant per demanat una Ponència de Valors Cadastrals nova i amb això ja està tot fet. Hem de dir que sí, és cert, en un plenari municipal a proposta de Compromís (clica per a veure la notícia), es va aprovar que l’Ajuntament iniciaria els tràmits per al canvi de valors cadastral. Com està aprovat en un plenari, estan obligats a demanar-ho, encara que nosaltres dubtem que hagen començat a fer els tràmits davant el Cadastre. Ho consultarem.

Independentment, l’argumentació del senyor Ginés és falsa ja que una cosa no depén de l’altra ni són incompatibles. Una Ponència de Valors Cadastrals nova afectaria el valor de tots els béns, però els terrenys urbanitzables no desenvolupats continuarien tributant com a urbans.

Arxivat en: Economia i Ocupació, General, Urbanisme i Medi Ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *